Zo simpel kan het zijn

Als je iemand vraag waar gesprekken het gemakkelijkste gevoerd worden, krijg je vaak als antwoord: ‘Onder het afwassen, autorijden of wandelend. ‘Hoe is het dan mogelijk dat nog veel te veel gesprekken waaronder coaching- en andere hulpverlening sessies zittend plaatsvinden? Natuurlijk communiceren doe je op een andere manier.
Naast elkaar, zonder dat je elkaar hoeft aan te kijken, communiceren we gemakkelijker! Zo simpel kan het zijn!
Of het nu gaat om een gesprek als professional, of als ouder of partner, waarom niet meer gebruik maken van deze vorm??

Natuurlijk communiceren

Zouden we de gesprekken naast elkaar ook nog in een natuurlijke omgeving laten plaatsvinden, dan hebben we helemaal de ultieme manier van verbinding maken. De juiste voorwaarden voor een goed gesprek!

De voordelen van wandelend communiceren hier nog eens op een rijtje:

  • bewegen in de in de buitenlucht brengt meer ontspanning
  • al wandelend, omdat je meer in beweging bent, ga je vanzelf meer uit je hoofd naar je gevoel. Van waaruit échte communicatie gevoerd en de kern geraakt wordt
  • we kunnen door de steeds veranderende beelden niet vast blijven zitten in ‘zwart-wit denken’ of oude niet meer werkende patronen
  • verbinding maken met elkaar, gaat als vanzelf wanneer je naast elkaar loopt. Een belangrijke basis voor een prettig en goedlopend gesprek! Mensen nemen automatisch dezelfde tred aan, wat zorgt voor saamhorigheid. Dit heeft als gevolg dat we ons snel op ons gemak voelen.

Natuurlijk communiceren voor professionals

Behalve de bovengenoemde algemene voordelen van wandelend en natuurlijk communiceren, zijn er voor professionals nog een aantal andere voordelen.

Een professional zet bijvoorbeeld ook de beelden en symboliek van de natuur in, zodat de cliënt gemakkelijker inzicht krijgt in zichzelf. Het is nu eenmaal ‘luchtiger’ om het te hebben over een beeld dat jou representeert, dan over je persoonlijke (pijnlijke) stukken. Over het algemeen praten mensen nu eenmaal liever over iets buiten zichzelf wat direct zichtbaar is, dan over wat hen werkelijk intern bezighoudt.

De beweging en het letterlijk zetten van stappen wordt door de professional ingezet als ondersteuning bij het in actie komen om te veranderen wat nodig is. Tussen zittend een actie bepalen of dit te doen wanneer je in beweging bent, geeft hele andere, positieve resultaten.

Wil jij als professional de effecten van wandelend communiceren ook gaan inzetten? In ons opleidings- en trainingsaanbod zit deze vorm van communiceren altijd verwerkt in de inhoud van deze dagen.

Geïnspireerd?

Kijk dan op de agenda voor de data.