Techno stress; wat wil je ermee?
Techno stress; wat wil je ermee?
De term techno stress is nog niet zo oud, maar het fenomeen techno stress heeft veel invloed op ons dagelijkse leven. Techno stress wordt vooral veroorzaakt door de verplichtingen die we ons zelf onbewust opleggen of laten opleggen (vaak door onze omgeving). Als gevolg van het gebruik onze mobiele telefoon, tablets en e-mail op ons werk.
Door e-mail, social media en andere mogelijkheden van snelle communicatie via onze smartphone enz. voelen wij ons vaak onbewust verplicht om direct te reageren. Een voorbeeld hiervan is een jong meisje, een puber, die in één maand meer dan 23000 WhatsApp berichten ontving en beantwoordde. Dit is nu een extreem geval, maar kijk eens naar jezelf, hoe ga jij om met social media?
Techno stress; wat wil jij ermee?
Veelvuldig gebruik van een smartphone en tablet veroorzaakt allerlei klachten, zowel lichamelijk als geestelijk.
Als we eerst eens kijken naar de lichamelijke klachten.
Het grootse probleem bij het gebruik van onze smartphone en tablet is onze lichaamshouding. Deze verkeerde lichaamshouding heeft grote invloed op onze nek, rug en schouders. Ons hoofd wordt naar voor gebogen, wat zorgt voor een zware belasting van de spieren in de nek, bovenrug en schouders. Echter deze houding veroorzaakt ook een enorme belasting voor onze tussenwervelschijven. Op den duur zullen ernstige klachten ontstaan.
Mogelijke klachten:
- spanningshoofdpijn
- beperkte mobiliteit in het gebied van de bovenrug en nek ( gevaarlijk in het verkeer )
- ernstige pijn in de schouders
- verkeerde lichaamshouding met de schouders naar voor
- kans op een nekhernia
Psychische en sociale gevolgen
Naast de lichamelijke gevolgen zijn er ook psychische en sociale gevolgen van ons gebruik van de smartphone en tablet. Zoals reeds eerder gezegd voelen we ons verplicht om direct te reageren op ieder vaak zinvol en zinloos bericht wat we ontvangen op onze smartphone met de nodige schadelijke gevolgen, zoals:
- stress
- niet geconcentreerd meer kunnen werken, met als gevolg extra werkdruk
- gevaarlijke situaties in het verkeer
- echte sociale contacten verminderen
- slecht slapen omdat zelfs ’s nachts berichten beantwoord worden
- niet los komen van je werk omdat je 24/7 bereikbaar bent. Er ontstaat zo ook een onbalans tussen werk en privé
- minder contact binnen relaties
Ook last van techno stress
Heb jij ook last van techno stress en wil je hier wat aan doen ?
Wil je meer rust in je leven ?
Wil het contact in je relaties verbeteren ?
Wil je ‘nee’ leren zeggen tegen je omgeving, als het gaat om gebruik van social media ?
Wil je de balans tussen werk een privé herstellen, door het structureren van je email gebruik ?
Tips:
Een paar tips en kleine stappen die je al helpen om een ommekeer te brengen in je techno stress zijn:
- start met het uitzetten van hoorbare meldingen op alle apparaten, dit brengt acuut rust
- zet wanneer je heel veel telefoontjes krijgt, volgens een bepaalde frequentie je telefoon op zacht. Bijvoorbeeld 1 uur per dag of een dagdeel per week. Ervaar wat het met je doet
- maak een of meerdere afspraken met mensen waar je heel vaak mee appt dat je 1 of 2 keer per dag je apps bekijkt. En dat wanneer het bijvoorbeeld heel dringend is ze mogen bellen
Merk jij ook dat het lastig is om consequent te zijn met de afspraken die je met jezelf maakt? Val je steeds weer in het oude patroon?
Vaak zit er iets achter waarom het je niet goed lukt. Je wilt er bij horen, durft geen nee te zeggen of je vlucht onbewust weg uit het confronteerden echte leven. Een TriA® wandelcoach traject helpt je bij het anders omgaan met de huidige communicatiemogelijkheden.
Wil je nu echt je techno stress aanpakken, klachten voorkomen en een sterke ondersteuning, mail dan naar nicole@wandelcoaching.nl. Zij helpt je graag vooruit met vinden van de goede match in jouw regio.
Ben je professioneel (wandel)coach of andere hulpverlener? In ons aanbod vind je de 2 daagse training Ont-stress coaching. Hierin leer je met behulp van het inzetten van de natuurlijke omgeving om iemand naar een ander, positiever gedrag te begeleiden, ongeacht welke stressfactor dan ook.