Successen benoemen

Successen benoemen.

Hoe gaat dat bij jou als klanten terugkomen? Vertellen zij over hun successen na de vorige coaching sessie? Ik krijg vaak te horen wat er nog niet goed gaat. Dit is best logisch, want mensen stappen in een nieuw gedrag na een coachingsgesprek en vergeten hoe het voorheen was. Vaak staan ze er niet bij stil dat ze iets anders zijn gaan doen waardoor een andere reactie en wellicht zelfs totaal nieuwe situatie ontstaat. Juist de kleine en grote successen benoemen maakt klanten sterker. Ze groeien in zelfvertrouwen en daadkracht en dat wil je als (wandel)coach.

successen benoemen wandelcoaching nederlandPraktijkvoorbeeld

En weet je? Soms vinden klanten het best lastig om de successen te herkennen en te benoemen. Het kost dan aardig wat kruim om de klant dit bewust te laten worden. Zo ook met Ria. Uit het verhaal wat ze verteld in de tweede wandelcoachsessie blijkt dat het heel goed met haar gaat en dat ze al mooie stappen heeft gezet. Zelf heeft ze het totaal niet in de gaten wat de positieve uitwerking is geweest van het vorige gesprek.

Evaluatie

Op mijn vraag “hoe is het nu met je?” benoemd ze direct wat er allemaal nog niet klopt in haar leven. Wanneer iemand vooral de negatieve kanten ziet en uitspreekt, haak ik altijd in op de positieve veranderingen. Het laten uitspreken van de succeservaringen maakt dat je klant positiever naar huis gaat. Ze beseffen zich dat ze zelf iets in gang zetten en dat dat een ander resultaat brengt. Hierdoor nemen klanten meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en ze voelen zich sterker. G a jezelf na als je iets benoemd waar je trots op bent, dan geeft dit direct een ander gevoel.

Een heel belangrijk onderdeel in onze manier van coachen dus.

Wil jij jouw succes als mens en (wandel)coach hieronder delen? Je bent welkom! Succes (h)erkennen en benoemen zorgt altijd voor meer succes!