,

NLP Tijdlijn oefening op een natuurlijke manier

NLP tijdlijn oefening

De NLP tijdlijn oefening wordt in in de natuur binnen onze wandelcoaching, training en opleiding met regelmaat ingezet. NLP en de TriA® methode, die wij combineren met coachen in de natuur zijn nauw met elkaar verweven.

De NLP tijdlijn oefening maakt klanten/deelnemers onder andere bewust van de impact van de door hen afgelegde weg. De stappen die door de tijd heen gezet zijn en de effecten daarvan. Niet alleen de negatieve maar ook de positieve helpende zaken.

Hoe werkt de tijdlijn?

Voor dat je met deze oefening begint heb je natuurlijk eerst een gesprek. De ’tijdlijn’ zet je in om een bepaalde ervaring, een overtuiging of iets anders wat nu niet meer werkt om te laten draaien naar een meer positieve werkende versie.

5 stappen

Er zijn verschillende manieren hoe je de tijdlijn kunt inzetten, maar een vrij simpele versie volgens 5 stappen is de volgende:

  1. Laat je klant een pad aanwijzen wat voor hem staat voor de afgelegde weg. Minimaal 10 meter lang.
    Let op: Het werkt het beste als je dit door hem zelf laat bepalen. Het pad, smal, breed, hobbelig, kronkelend of wat dan ook, zegt al veel over hoe de klant terug kijkt op zijn leven.
  2. Het punt waar je start is het ‘NU’. Laat de klant op zijn tempo terug lopen naar het moment vóór de gebeurtenis waar het ‘fout’ ging en hij een minder handig gedrag heeft aangenomen. Nodig hem uit, om een moment met gesloten ogen te ervaren hoe het daar is. Check daar een moment. Vraag of dit echt het moment is of dat het wellicht toch nog wat verder terug is. Wanneer het punt goed is, vraag je hem wat hem opvalt aan deze plaats. Zijn er zaken waar zijn oog opvalt, geluiden die hij hoort, iets wat hij ruikt of andere zaken die er zijn.
  3. Laat hem op die plaats iets draagbaars zoeken uit de omgeving wat hij mee kan nemen op z’n weg terug naar het ‘NU’. Vraag door over waar het voorwerp voor staat voor hem en waarin hem dit helpt. Laat hem hier contact mee maken en begeleidt hem hierin, wanneer hij dit moeilijk vindt. Met gesloten ogen het voor laten stellen, werkt vaak het best.
  4. Laat hem dan weer op zijn tempo teruglopen naar het ‘NU’ , maar laat hem onderweg een aantal keren stil staan. Nodig hem uit contact te maken met het voorwerp en waar het voor staat. En vraag wat dat op dat moment betekent.
  5. In het ‘NU’ aangekomen laat je hem nogmaals terugkijken en drie zaken benoemen waar hij blij mee of trots op is.

Waarom werkt het?

Het werkt heel sterk door, omdat de natuur ondersteunt in het prikkelen van de zintuigen en dit tegelijkertijd verankerd. Wanneer iemand later weer buiten is wordt de beleving gemakkelijker en ongemerkt weer opgeroepen. het letterlijk zetten van de stappen activeert het totale systeem en brengt hem automatisch meer in beweging om ook anders te gaan doen. Het mentale combineren met het fysieke is de ultieme basis voor verandering.

Meer lezen over de TriA® methode? Kijk dan hier.