,

Jolanda Rinia: coach van de maand april 2021

Jolanda Rinia

Coach van de maand april 2021: Jolanda Rinia

Jolanda Rinia is de coach van de maand en stelt zich hieronder aan je voor:

Wie is Jolanda Rinia?

Ik, Jolanda, vind mijzelf een spiritueel mens die met beide benen op de grond staat.  Daarnaast een moeder van drie opgroeiende pubers wat de nodige energie met zich meebrengt in het toch redelijk rustige leventje wat ik leid. De wereld van persoonlijke groei en ontwikkeling vind ik zeer boeiend wat betekent dat ik regelmatig nieuwe dingen wil proberen.

Omdat ik het werk in de jeugdhulpverlening wel een beetje zat was heb ik een loopbaantraject gevolgd. Daar werd al vrij snel helder dat wandelcoaching heel goed bij mij zou passen.

Ik ben op zoek gegaan naar de juiste opleiding en zo kwam ik bij Wandelcoaching Nederland. Ik ben gestart met ‘Wandelcoachen voor professionals‘. En daarna ieder jaar een aanvullende training tot nu toe: Natuurlijke ont-stress coaching en Natuurlijke communicatie.

Om mij nog meer te verdiepen en mijzelf te ontwikkelen heb ik twee jaar geleden een Wim Hof training gevolgd en onlangs twee workshops van Dr. Joe Dispenza. Voor mij zeer inspirerende mensen en hun methodes zorgen ervoor dat ik blijf groeien. Binnenkort zal ik starten met een opleiding ‘systeem dynamieken in families’. Hier heb ik erg veel zin in en het biedt mij nog meer mogelijkheden om tijdens mijn wandelcoaching in te zetten.

Jolanda Rinia

Bedrijf

Mijn bedrijf heet De Friese Wandelcoach en is gevestigd in Leeuwarden. Van oorsprong kom ik uit het IJsselmeerdorpje Makkum, en dus een echte Fries. Voor Friezen is het fijn als ze in hun moedertaal gecoacht kunnen worden maar vanzelfsprekend lukt dit ook prima in het Nederlands.?

Hoe lang ben je werkzaam als coach?

Actief nu dik een jaar als TriA® Wandelcoach. Daarvoor ben ik ongeveer 20 jaar werkzaam geweest als jeugdbeschermer/gezinsvoogd. Mijn passie voor het coachen, inspireren en motiveren van mensen komt daarvandaan. Als jeugdbeschermer werk je met verplichte hulpverlening en is het belangrijk dat je goed kunt invoegen en aanvoelen wat er in mensen omgaat. Dit past prima bij mijn werk als coach nu.

Waardoor is wandelcoaching in combinatie met de TriA® methode volgens jou zo krachtig?

De kracht van de TriA® methode zit hem in dat je vrij snel gaat naar datgene wat je werkelijk wil. Hierdoor worden de ‘belemmerende factoren’ vrij snel zichtbaar.

Wat is jouw specialisatie?

Ik specialiseer mij niet omdat ik er heilig in geloof dat de mensen die mij nodig hebben automatisch op mijn website terecht komen.

Wat heb je gedaan om zover te komen?

Ik heb meerdere opleidingen vanuit Wandelcoaching Nederland gevolgd waaronder de opleiding tot TriA®  Wandelcoach Daarnaast ben ik bijna 20 jaar jeugdbeschermer geweest.

Kun je een voorbeeld geven van je mooiste wandelcoachervaring in de natuur met een cliënt ?

“Het gaat helemaal niet goed met mij….”. zegt een vriendelijke goedlachse man. Hij heeft de tranen hoog zitten. Hij is begin 50 en zeer succesvol in zijn leven met drie goedlopende bedrijven, een lieve vrouw en twee kinderen. Hij weet het allemaal niet meer, hij voelt zich ongelukkig, alles is hem teveel. Hij heeft een, zoals hij het omschrijft, lastige jeugd gehad en de sticker ‘een aan autisme verwante stoornis’ opgeplakt gekregen.

Tijdens de wandeling in het bos laat ik hem vertellen. Over zijn jeugd, zijn positie in het gezin, zijn ouders. Over zijn gevoel altijd te moeten voldoen aan de ‘eisen’ vanuit de omgeving. Om alles te verduidelijken en te kaderen geef ik hem opdrachten en doen we een oefening om te aarden.

Na een uur wandelen kijkt hij me aan en zegt: “het liefst wil ik stoppen met alles, rust”. Door middel van een oefening laat ik hem heel bewust ervaren hoe dat voelt, vrij te zijn van alles. Hij wentelt zich helemaal in het gevoel en hij straalt. Zijn ogen staan helder en hij glimlacht.

Vervolgens vraag ik hem iets in de natuur uit te zoeken wat symbool staat voor zijn leven nu. Hij zoekt een boom uit die weinig takken aan de ene kant en veel takken aan de andere kant heeft. Ik bevraag hem op de dingen die ik zie aan de boom, hij vertelt.

Het beeld van de boom als voorstelling van zijn leven nu, in combinatie met de woorden die hij eraan geeft, komt bij hem binnen. Aan zijn stem, houding en de blik in zijn ogen merk ik dat er veel door hem heen gaat. Hij zakt letterlijk door zijn benen en laat zich op de grond zakken. “Ik ben mijzelf vergeten, ik ben altijd maar doorgegaan, anderen zijn altijd belangrijk maar waar ben ik gebleven?”. Ik laat hem voelen, dit is voor nu genoeg.

Waar sta je als coach over 5 jaar? 

Over 5 jaar wonen ik en mijn man en misschien nog 1 of twee zoons op onze boerderij ‘Frijlan’, Groeiplaats voor Vrijheid. Frijlan betekent vrij land (in het fries). Wij organiseren dan daar complete weekenden waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat en vele mooie mensen hun workshops geven. Toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor mensen die weinig geld hebben.

Wat is de reden dat je in de natuur coacht?

Ik zou echt niet anders meer kunnen. De mogelijkheden die de natuur biedt zijn eindeloos. Het kalmerende aspect van de natuur in combinatie met de beweging (het wandelen) zet alleen al veel in gang. Voor mij als wandelcoach betekent dit dat ik af en toe een beetje moet bijsturen, het proces volstrekt zich vanzelf door het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. Ik doe alles op intuïtie en de natuur ondersteunt mij hierin. De natuur liegt niet.  De natuur spiegelt en je kunt vanaf een afstandje naar jouw eigen leven kijken.

Wat is je favoriete wandelgebied?

Het bos Oranjewoud dichtbij Heerenveen. Dit is een heel divers bos met open plekken, grote bomen, struiken en weiland. Verharde paden, kleine minipaadjes, slootjes en een rivier. Ik laat mijn klanten altijd kiezen welke kant ze op willen. Dit maakt dat we soms op de meest gekke plekken terechtkomen wat dan weer zorgt voor verrassende uitkomsten! Jolanda Rinia

Wat is je missie?

Mijn missie is dat mensen lekkerder in hun vel komen en dichterbij hun eigen zelf komen. Eigenlijk is mijn missie ‘zelfliefde’. Als iemand van zichzelf houdt en ook daarnaar handelt betekent dat het leven zoveel lichter wordt. Dat gun ik iedereen.

Wat wil jij bereiken bij je klant?             

Dat hij/zij na een wandelcoaching met mij een stap in de richting kan zetten naar het gewenste leven.

Wat is je lijfspreuk?

Mijn lijfspreuk is een spreuk die veel mensen hebben. Die van Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Ook TriA®  Wandelcoach worden?

Kijk dan voor de mogelijkheden bij opleidingen. Liever eerst kennismaken met onze werkwijze en trainers? Dat kan tijdens een van onze GRATIS introductieworkshops of maak een belafspraak met Corrie Reijngoud om de mogelijkheden te bespreken.